logo
  baner
Početna
O nama
Šampioni
Ženke
Mužijaci
Galerija
Ponuda
Linkovi

-NLT odgajivačnica "Prnjavorska" FCI 3607 je zvanično nastala '96. god., ali ljubav prema terijerima datira jos od malih nogu. Prve pse sam dobijao od dede sa kojim sam jamario i koji mi je preneo tu ljubav prema njima. To je trajalo do mog odlaska u srednju veterinarsku školu u Požegu, gde upoznajem, sada mog velikog prijatelja Petrović Vanju od kojeg dobijam na poklon moju prvu kuju sa rodovnikom (Od Negotinske Bona) od koje počinje jedan ozbiljan rad. To je bila izuzetno oštra i tačna kuja, ali neadekvatnim parenjem i mojim neiskustvom pravim samo jedno parenje sa Bos-om iz kog su se oštenili dosta dobri psi i prvi sampion u radu Chico Prnjavorski. Tih godina se prikljucuje mom radu i moj brat Aleksić Branimir.

-Sledeći pravi potez je bila kupovina kuje Beta-Bo(Bosova sestra)od Ivanović Milutina - Šuleta iz Kruševca, koja je u to vreme važila za extra oštru i sledoglasnu kuju. Izvodim je na 3 utakmice, od kojih je 1xRCACIT, 2x I n.r., ali na moju nesreću na drugom parenju sa Graff-om sa Sirijusa ostajem bez nje. U tom parenju dolazi do poznanstva sa jednim velikim čovekom, prijateljem i poznavaocem rase Kuzmanović Goranom bez koga "naša" odgajivačnica ne bi bila tu gde je sada. U prvom leglu je oštenjeno 4 šteneta, od kojih su mužijak i ženka od prevelike oštrine posle par jamarenja podlegli povredama i Dule Prnjavorska, od koje moj brat pravi šampiona u radu.

Milli Prnjavorska

MILLI PRNJAVORKA

-Posle smrti Bete-Bo počinjemo da tražimo kuju koja bi mogla da je nasledi. Od Gorana dobijam informaciju da su u to vreme dve najoštrije kuje Fe vom Asstraata vl. Delić Stanka iz Lipara i Illa od Tamane vl. Uroša Vlajkova iz Bačke Palanke. Prvo kupujemo Fe vom Asstraata, ali pošto je kuja bila dosta istrošena na parenju sa Graffom sa Sirijusa šteni jedno musko štene(Fox Prnjavorski). Vrlo brzo posle toga kuja je uginula.

- Nakon toga kupujemo Illu od Tamane, koja je u to vreme imala problema sa očuvanjem legla zbog bakterija. Lečenjem kuje i parenjem sa Komo-om vom Werratal dobijamo vrhunsko leglo u kom su dobijena 2 šampiona u radu(Milli i Marko Prnjavorski) i jednja prava lovna kuja(Miška Prnjavorska).

- Vodeći pse u Madjarsku na utakmice, Bane(brat) i Goran primećuju na 3 utakmice rad Jakko vom Strutzberg-a(2x zub i 1x vrat) i dolazimo na ideju da parimo Dule na njega. Jakko vom Strutzberg je u Nemačkoj imao položene sve ispite, svestranu utakmicu, rupu i prodat je u Austriju za tad najvecu cenu od 6000 DM., što je dodatno uticalo na nas da se odlučimo za parenje. U tom parenju se šteni jos jedan šampion u radu(Cato Prnjavorski).

-U parenju Milli sa Džimi- Žabcem se pokazuje da je ona, pored toga, sto je vrhunski takmičarski pas i odlična priplodna kuja. U tom parenju Milli šteni 3 šampiona u radu(Itan, Illa i Illk Prnjavorski). U parenju Cato-a sa Milli dobijamo izuzetno dobre i lovne pse, ali na nesreću ni jedan nije bio u ruke takmičara, vec lovaca. Ja kasnije vracam dve kuje iz tog parenja(Žaja i Ženeva Prnjavorske). Treće i najbolje parenje, gde Milli stavlja tačku i dokazuje da je najbolja priplodna kuja svih vremena kod nas, je parenje sa Badjo-m, gde se štene 5 šteneta i svih 5 sa I.U.O. i utakmicama u radu. U tom parenju se oštenio Čegi Prnjavorski Ch-T, Čaki Prnjavorski Ch-T, Čila Prnjavorska 1xCACT (kradu je), Čili i Čigra Prnjavorski. Čegi, kao jedinka, je pas koji za 3 god. ima 36 utakmica i dosta utakmica povezanih vikenda.

-U našoj odgajivačnici postoje jos dosta mladih pasa za koje vreme treba da pokaže da li su i koliko "pravi", ali bez lazne skromnosti mogu da kažem da su neki psi obeležili jedno vreme u svom takmičenju, jer su u tom trenutku bili u 3 najbolja takmičara Srbije (Dule, Fox, Marko, Milli, Illa, Čegi). Ja se nadam da se ta tradicija nastavlja pored novih prijatelja, jer ja sam u duši odgajivač, a ne takmičar, a bez tih prijatelja odgajivačnica ne bi bila tu gde je sad. Najvažnije je da se pas rodi pobednik i on će sam da vodi gazdu u pobede, ali ako pas padne u ruke slabog vodiča neće biti prikazan u pravom svetlu. Ja sam jedan od njih, jer se moj rad sa psom svodi na postizanje šampiona u radu i posle tog se traži novi pas za nove pobede.

- Ovom prilikom bih hteo da kažem vlasnicima dobrih takmičara kod kojih nisam vodio moje kuje na parenje, da to nisam uradio ne zato što psi za mene nisu bili dobri, već zato što se nisu uklapali na moje pse. Svaki vlasnik mora da bude svestan mana, a ne vrlina svog psa da bi ga upario, jer ako i drugi pas ima iste mane sigurno će parenje biti promašeno, a ja mane svojih pasa znam najbolje. Nemački lovni terijer kao rasa ima mnogo osobina koje se traže, kao što je: glas u polju, stabilnost, nos, lovna upotrebljivost, a ne samo exterijer i oštrina na divljač. Tako da bi sve to uklopio u neki zadovoljavajući nivo treba biti selektor i neke blage greške korigovati u sledećem parenju. Još na kraju da se zapitamo da li znamo šta su te male greške kod naših pasa ili znamo samo šta su kod tudjih i naša rasa ide u pravom smeru.

-Svi zainteresovani za saradnju mogu da me kontaktiraju na e-mail adresu: prnjavorska_sr@yahoo.com, ili putem telefona +38164/2060939(SMS); 00381(0)37/461053